Stadswandeling vanuit 't Paradies

Donderdag 6 december 2018 - 13:30 tot 15:30 uur (Maandelijkse activiteit)

Jan Bongaerts, 1893- 1968. Werd geboren in de Brugstraat. Was als kind al creatief en volgde een opleiding aan de Teekenschool. Zijn scheppingsdrang ontwikkelde zich dáár tot vakmanschap. Ook hij is in de leer geweest bij Pierre Cuypers. Bongaerts ging daarna werken voor de Nederlandse spoorwegen in Utrecht.

Zijn stijl vertoonde vóór de oorlog duidelijke kenmerken van de Amsterdamse school, met veel baksteen en schuine daken met brede goten en de ‘ladderramen’, maar daarnaast ook wel kenmerken van de Nieuwe Zakelijkheid: bouwen in soberheid en functionaliteit.
Weelderige opsmuk ontbrak dan, en er was het gebruik van nieuwe technologische ontwikkelingen: bouwen in glas, beton en staal. Hij beheerste zijn vak: hij heeft ook een prachtige woning in art deco stijl ontworpen.

Na de oorlog ontwierp hij vooral in traditionalistische stijl onder invloed van Delftse School. ( hoogleraar Granpré Molière).

Volgens de Delftse School- aanhangers lag schoonheid juist in eenvoud en was een goede harmonie tussen massa, ruimte en lichtval belangrijk. Architectuur moest nederig zijn en vooral niet opvallen. De functie van een gebouw moest tot uitdrukking komen in de vorm. Vandaar werd dan ook een groot onderscheid gemaakt in de vormgeving van woonhuizen (simpel en ingetogen) en publieke gebouwen als stadhuizen en kerken, die juist monumentaal moesten zijn om hun functie te benadrukken.

Maar Bongaerts was toch ook voorstander van decoratieve kunsten, en vond een harmonische balans in het metselwerk.
Zijn na- oorlogse productie is heel groot, mede door de opdrachten van de bouwvereniging.
Net als bij architect Frans Dupont, is de invloed van architect Jan Bongaerts op de gevels van Roermond, niet echt onderkend en bekend bij het grote publiek. Mogen deze wandeling én de fietstocht van komende zomer, een soort eerherstel zijn.


 

Terug naar het overzicht ›

Stadswandeling vanuit 't Paradies

Contactpersoon

Mevrouw Tiny Thomassen
Telefoonnummer: 06 34 17 29 70
E-mailadres: info@servicegilderoermond.nl

Planning voor deze activiteit

Donderdag 7 februari